Ontkalking

Waarom is het aangewezen om kalk te verwijderen?

Indicatie hardheid in België

Waarvan komt de kalk in ons drinkwater?

In de atmosfeer verrijkt het regenwater zich met koolzuur. Neergeslagen sijpelt dit door de grondlagen, en laadt dit koolzuur zich op met aanwezige mineralen Calcium en Magnesium, al naargelang de samenstelling van de grondlagen.
Hierdoor treft men verschillende hardheden aan op ons grondgebied, regio en zelfs per gemeente, naargelang vanwaar ons leidingwater wordt aangeleverd.

Eenmaal in ons leidingwerk worden deze kalkionen en Magnesiumionen problematisch wanneer ze in aanraking komen met zuurstof ( lucht ) enerzijds, of met warmte anderzijds.
Dan kristaliseren deze ionen zich met de bekende vuile witte randen aan onze sanitaire installatie tot gevolg. Erger gesteld is het probleem aan onze warmtewisselaars ( cv-ketel, boiler, wasmachine, afwasmachine, …. Enz )
Zonder doeltreffende behandeling van de kalk, zal deze een kalklaag leggen rond de warmtewisselaars. Kalk is een goede isolator met energieverlies, zie hieronder.

Zonder doeltreffende voorzorgsmaatregelen hoopt de kalk zich eveneens op in de leidingen van uw huis. De diameter van uw leidingen zal hierdoor nauwer worden, met mogelijke verstoppingen tot gevolg.

Ook uw mooie, vaak dure toestellen gaan kapot, en uw energie rekening loop hoog op, echter zonder dat u het merkt. U krijgt steeds warmte, en / of warm water.

Zo gezien kunnen we kalk vergelijken met een zakkenroller, hij haalt de centen uit onze zakken, zonder dat we het merken.
Het is dan ook te gek voor woorden om te investeren in de condensatietechniek of zonne-energie, zonder dat we dit energieverlies een halt toe roepen.

Hoe wordt de hardheid van water gemeten?

De hardheid van water wordt in België meestal uitgedrukt in franse graden 1 franse graad bijvoorbeeld wil zeggen dat u 1 gram kalk heeft per 100 liter water, oftewel 10 gram per m³ water.
Wetende dat een gemiddeld huisgezin rond de 100 m³ water per jaar verbruikt, wil dat zeggen dat we in dit geval per franse graad hardheid 1 KG kalk PER F° door ons leidingnetwerk laten passeren.

Spaar energie, geld, en verminder gelijktijdig de CO² uitstoot

Zoals eerder gesteld kleeft kalk aan de warmtewisselaars, en er zijn er wat in onze woning, denk maar aan de wisselaar van us cv installatie, boilers, vaatwassers, wasmachine, koffiezet, steamers, waterkokers, …. Enz
Iedere mm kalk geeft een energiestijging van een dikke 10 %.
Met de huidige energieprijzen is de rekensom snel gemaakt. Tevens door MINDER energie te verbruiken, door zacht water te gebruiken, leveren we een bijdrage aan de CO² uitstoot, en verminderen we de energiefactuur, evenals de herstellingskosten van onze toestellen.

» PERSBERICHT - Onafhankelijke studie: Verzachters één van de beste energiebesparende middelen in huishouden

Vermijd bacteriologische besmettingen in uw eigen woning

Kalk en ketelsteen zijn een ideaal biotoop voor bacteriën. In de oneffenheden van onze leidingen en aan het uiteinde van onze kranen, kunnen bij ideale temperaturen en vochtigheden de aanwezigheid van bacteriën versterken, oa. de legionella bacterie.
Hoe minder kalk hoe meer hygiëne in uw woning